Kis közösség nagy szívvel

A Bajnok DSE Nemesvámos ifi csapata presztízs mérkőzésen megverte az olimpiára készülő kínai válogatottat, pedig a játékosok leterheltsége nagyon erős. A kicsik teljes létszámon pörögnek, fáradhatatlanok, az utánpótlás fixen tartja magát az ötödik helyen, pedig fiatalabb a csapat a korcsoportjánál. Küzdeni akarás, lelkesedés és összetartás jellemzi az egyesület minden tagját. Gerstmár Renáta az U8-U9-es korosztályban…

2023.03.29. by BDSE Admin

A Bajnok DSE Nemesvámos ifi csapata presztízs mérkőzésen megverte az olimpiára készülő kínai válogatottat, pedig a játékosok leterheltsége nagyon erős. A kicsik teljes létszámon pörögnek, fáradhatatlanok, az utánpótlás fixen tartja magát az ötödik helyen, pedig fiatalabb a csapat a korcsoportjánál. Küzdeni akarás, lelkesedés és összetartás jellemzi az egyesület minden tagját.

Gerstmár Renáta az U8-U9-es korosztályban közel 25 gyermekkel dolgozik a Báthory iskolában, elsős, másodikos és néhány harmadikos gyerekkel edz és nagyon örül, hogy ilyen népszerű a sportág. – Hétfőn, csütörtökön és pénteken van lehetőségünk az iskolában arra, hogy megtanítsam a legkisebbeknek az alapokat. Már a nyolcéves gyermekekben is látom azt a bizonyos tüzet, a kiváló labdaérzéket, atletikus érzéket, ami elengedhetetlen a felsőbb szintre lépéshez és szerencsére az erős szülői támogatást is érzem ebben a korosztályban. – Az első fél évben csak az alapokkal foglalkozunk, nem is versenyzünk, de a második félévben már kisiskolás bajnokságokra járunk, és itt csatlakozunk a BDSE-hez, de előtte már házon belül felmérjük a képességeket, szülői nyílt edzést tartunk. Fél év alatt elérünk arra a szintre, hogy az elsős gyerekek, összejátszva a nagyobbakkal, – akiktől szép példát tanulnak – már meccsen játszanak.

Mióta a BDSE kötelekébe tartozom, mindig 25 gyermekkel edzem egyszerre, és továbbra is szívesen várom a legkisebbek jelentkezését, hogy megismerjék és megszeressék a kézilabdát, mely rengeteg pluszt ad a gyerekeknek, úgy tanulják meg a csapatmunkát, hogy közben játszanak – mondta a kicsik edzője Gerstmár Renáta.

Galambos Attila az ifik edzője, csapata pedig az előkelő negyedik helyen végzett év végén a bajnokságban, melyet nagyon nehéz lesz tartani, de mindent megtesznek érte, hogy sikerüljön. – Erőn felül teljesítünk a nyári jó felkészülésnek köszönhetően, minden nap edzünk, de a lányok olyan leterheltek az élet más területein is, hogy aggódom, hogy nehezen tudjuk tartani ezt a szintet. Kreutz Kitti például a strandkézilabda felnőtt válogatottban szerepel, ez is nagyon megterhelő, de mindent megteszünk a csapattal a negyedik helyért, de ha az első hat között végzünk, az is nagyon szép eredmény lesz. A lányok motiváltak, szorgalmasak, jó közösséget alkotnak, nagy szívük van, intelligensek, de a szervezésben komoly kihívásokat jelent, hogy kisebb a cserepad, így átgondoltan kell összeállítani az edzésmunkát. Sok lemondással jár részükről a sport, én pedig nagyon értékelem ezt a kitartást és áldozatot. Szeretem őket, ismerem a gondjaikat, az életüket, sokat foglalkozom a lelkükkel, ami lányok révén nagyon fontos.

26 meccsből 17 mérkőzésen vagyunk túl, a bajnokság közepén tartunk, nehéz meccsek várnak ránk, sokat megyünk idegenbe is, jelenleg négy ponttal vagyunk a 4. helyen az 5. előtt (az interjú március 1-jén készült – a szerk.).

Lelkesen készültek a lányok és nagy élmény volt számukra a kínai válogatottal játszani. Az U19-es korosztály Székesfehérváron edzőtáborozik, és a kínai kézilabda szövetség a 2028-as Los Angeles-i olimpiára tréningezi őket. A kínai lányok nagyon komoly szakmai stábbal érkeztek Magyarországra, nekünk pedig sikerült legyőzni őket a küzdelemben.

 

Benke Péter, a serdülők edzője szerint a csapat stabilan tartja az 5. helyet, ami különösen szép eredmény úgy, hogy 1-2 évvel fiatalabbak a korosztályuknál. – Remélem, hogy ez a helyezés kitart a tavaszi szezonban és visszavágunk minden csapatnak, akiktől ősszel kikaptunk. Mindig a maximumot hozzák a lányok, de így sem számítottunk rá, hogy ilyen szép sikereket érnek el a tavaszi fordulóban is – mondta az edző, aki közel 20 éve dolgozik a kézilabda utánpótlásért, kimagasló edzői tevékenységéért nemrég elismerést vehetett át a Veszprém Megyei Sportszövetség és a Veszprém Megyei Önkormányzat közös évzáróján (egyesületünk másik edzője, Koszorús Kata is díjat kapott – a szerk.).
– Az előző szezonban a 9. helyen végeztünk, ami szép teljesítmény, de sajnos sokan hagyják abba a kézilabdát ebben a korban, mert nem bírják a terhelést. Akik viszont kitartanak, kőkeményen küzdenek, maximálisan elkötelezettek – enélkül kár is belevágni. Sokat köszönhetünk a szülőknek, de a gyerekek kitartása és az edzői munka is kell a közös sikerhez. Koszorús Katánál és Lipovics Móninál nagy jó kezekben vannak a lányok, de az alapokat Fekete Krisztinánál kapják, aki szerintem az egyik legjobb edző az országban az U8-9-es korosztályban – mondta Benke Péter.

Fekete Krisztina játékos formában ismerteti meg az U8-as korosztályt a kézilabdával. – A 2015-ben született játékosokból álló csapatommal játékosan edzünk, a 2014-esek már komoly edzésre járnak heti kétszer, technikai feladatokat végeznek, labdafogást, labdavezetést, felugrásos dobást, kitámasztást, cseleket tanulnak. A kicsik nagyon akarnak játszani, sportolni, míg a nagyobbaknál kicsit nehezebb a visszaszoktatás a covid után, de ők is lelkesek, kevésnek tartják a heti 2×1,5 órát, még többet akarnak. Egy hiányzómentes edzésen 22-en vagyunk, az elsősökkel 12-en, a másodikosokkal 14-en. Mindenhol szükség van fegyelemre és rendre, főleg azért, mert nehéz lekötni ezt a korosztályt, de a játék segít ebben. A fizikai lefárasztásuk is nehezebb, szellemileg előbb elfáradnak, rengeteg energiájuk van, vágynak a mozgásra, a játékra és a szabadságra, amit nálunk meg is kapnak. Hozzánk elsősorban a Padányisok jönnek, vagy Gertsmár Renitől érkeznek hozzánk, a külsősök pedig azért, mert hallottak a csapat sikereiről és az edzések jó hangulatáról. Azt tanácsolom a gyerekeknek és a szülőknek, hogy minél előbb kezdjék el ezt a szép sportot, amely segít abban, hogy jól érezzék magukat és egy jó közösséghez tartozzanak.

 

A cikk a Nemesvámosi Hírmondó 2023 márciusi számában jelent meg. 

X